<body>
sreda, 18. april 2007
avtor: girl007, 20:00
Osnovnošolci pedofilom prodajali gole fotografije

Zagreb - Splitski osnovnošolci so s pomočjo svetovnega spleta odkrili enostaven, a nevaren način zaslužka - fotografije, na katerih so bili goli, so pošiljali neznanim osebam in v roku pol ure na račun svojega mobitela prejeli sto kun. Na hrvaškem sicer te dni odmeva tudi primer dveh najstnikov, ki sta k drevesu privezala 15-letnika in ga posilila.

"Medtem, ko sem govorila z učencem sedmega razreda, mi je ta povsem po naključju omenil, da lahko na internetu v petih minutah zasluži sto kun. Ker se mi je to zdelo čudno, sem mu zastavila še nekaj vprašanj in izvedela, da v zameno za denar z mobitelom pošlje svojo fotografijo osebi, ki jo je spoznal v spletni klepetalnici," je povedala psihologinja Ivana Bašura.

Hitri zaslužek je takoj pritegnil še prijatelje omenjenega dečka, ki so z osebami, ki so jih spoznali na spletu, kmalu vzpostavili podoben "poslovni odnos".

Otroci domnevajo, da komunicirajo s starejšo osebo

To pa ni edini zaskrbljujoči podatek o varnostni otrok na internetu; neka deklica je tako na primer povedala, da takrat, ko je žalostna, tolažbo najde na internetu, kjer se hitro najde kakšna oseba, ki ji nudi "uteho". Zanimivo je, da deklica ob takih primerih samodejno domneva, da je oseba na drugi strani starejša.




K drevesu privezala vrstnika in ga posilila

Na hrvaškem pa te dni odmeva še en zločinski primer, katerega glavni akterji so mlajši najstniki. V zagrebškem parku sta namreč 12 in 14-letnik posilila dečka. Dvojica je okoli 22. ure zastavila pot 15-letniku in mu zagrozila s skalpelom, po tem pa sta ga najstnika privezala k drevesu in posilila.

Policija o primeru razumljivo ni bila preveč zgovorna, novinarji pa so izvedeli, da gre za Roma, ki so ju v spremstvu staršev pripeljali na policijsko postajo. (siol.net/Foto JupiterImages)